Orice consultație psihologică se bazează pe o evaluare psihologică inițială.
Prin programul de evaluări specializate, orice copil care nu a mai fost evaluat în trecut poate face primul pas spre o dezvoltare a potențialului maxim, cunoscându-se mai întâi nivelul actual de dezvoltare.
Testele psihologice pentru copii, aplicate în cabinet sunt foarte atractive. Acestea se aplică sub formă de joc și implică activități interesante (joc simbolic, joc liber și structurat, interacțiune verbală), specifice vârstei și nivelului de dezvoltare.
Ca părinți, dorim să știm dacă copilul nostru este dezvoltat conform vârstei biologice și vrem să fim siguri că se va dezvolta normal ori avem anumite motive de îngrijorare în legatură cu stările emoționale, comportamentul sau nivelul de înțelegere și dezvoltare a limbajului. În aceste situații este importantă evaluarea psihologică.
Aceasta oferă posibilitatea de a descoperi dacă exista o problemă în dezvoltarea copilul dvs. și de a alege, dacă se impune, o anumita abordare terapeutică.
În procesul de evaluare si psihodiagnostic, în cadrul cabinetului, se folosesc teste standardizate, validate pe populația Romaniei dar și cele folosite la nivel internațional.
Evaluarea psihologică si diagnosticul sunt ghidate de înțelegerea faptului că fiecare copil este unic și are propriul lui ritm de dezvoltare.
Procesul de evaluare se realizează de obicei în trei etape.
- Prima etapă se referă la descrierea stării subiectului, a istoricului medical.
- A două etapă presupune administrarea de probe şi instrumente clinice specifice.
- A treia etapă prezintă concluziile și raportul final și se vor face propuneri (dacă este cazul) în vederea realizării demersului terapeutic.