Anii cei mai critici. Importanța intervenției timpurii

Este absolut natural să comparați dezvoltarea copilului dvs. cu cea a colegilor lui și / sau a fraților mai mari. Uneori ai senzația că copilul tău nu este ca ei. Desigur, prietenii și rudele dvs. vor fi bucuroși să vă împărtășească păreri  proprii despre dezvoltarea copilului dumneavoastră. Uneori sfaturile lor se potrivesc, în timp ce alteori nu.

Dacă aveți îngrijorări sau persoane apropiate au îngrijorări cu privire la copilul dvs.,  o evaluare a dezvoltării neuropsihice a copilului se impune. Când aveți impresia că lucrurile nu se dezvoltă așa cum ar trebui sau că anumite repere, etape în dezvoltare ar putea fi ratate de cel mic, este recomandat să discutați cu medicul pediatru sau cu un psiholog clinician specializat pe programe de evaluare și intervenție timpurie. Intervenția timpurie pune o bază care va îmbunătăți viața copilului și îi va oferi oportunități mai mari.

Potrivit cercetărilor, învățarea și dezvoltarea sunt la cea mai mare rată în anii timpurii (0-5 ani). 

Unii copii, din cauza condițiilor observate la naștere, a nevoilor speciale sau a întârzierilor de dezvoltare care apar în primii ani, riscă să nu atingă unele dintre cele mai importante etape de învățare și dezvoltare. 

O evaluare neuropsihologică făcuta la timp și intervenția timpurie ajută la susținerea acestor copii pentru a atinge la maximum abilitățile ce trebuie dezvoltate în primii ani.

S-a arătat că terapiile timpurii fac mult mai mult decât asigură beneficii imediate în anii de dezvoltare. Acestea cresc semnificativ capacitatea copilului de a se integra în mediile sociale viitoare, inclusiv școala, comunitatea și, în cele din urmă, ocuparea unui loc de muncă.

În timp ce fiecare copil este un individ și se dezvoltă în ritmul său, există perioade sau „ferestre” cunoscute în care majoritatea copiilor ating anumite etape în dezvoltare.

Intervenția timpurie oferă copiilor ajutor în dobândirea abilităților care se dezvoltă de obicei în primii ani de viață. Acestea includ:

  •     Abilități fizice
  •     Abilități sociale, cum ar fi jocul și interacțiunea cu ceilalți
  •     Abilități de comunicare, inclusiv ascultarea, înțelegerea limbajului și vorbirea
  •     Rezolvarea problemelor și abilități cognitive, inclusiv învățarea
  •     Abilități de autonomie personală


Întârzierile de dezvoltare pot apărea într-una sau mai multe zone, făcând un copil eligibil pentru servicii adaptate. Serviciile de intervenție timpurie acoperă o gamă largă de asistență. Acestea includ programe de dezvoltare cognitivă, programe de dezvoltarea limbajului,  servicii de nutriție, stimulare senzorială și multe altele. Intervenția timpurie ajută la construirea unui mediu favorabil și de susținere pentru întreaga familie.

 Mintea nu este un vas care trebuie umplut, ci un foc care trebuie aprins. - Plutarh